fbpx

Rizsfőzés után ne dobja ki a vizet

Frizuraklub
6 perc elolvasni

A hajmániások slágere

Állítólag gyönyörű, fényes hajat biztosít mesterséges eszközök használata nélkül, és még jobb hajnövekedést. A rizsvíz, mert erről beszélünk, viharral hódítja meg az internetet, és egyre gyakrabban jelenik meg a hajmániások ajkán. Megvizsgáljuk, hogy is van ez valójában, és mit mond a tudomány a rizsvízről.

A rizsvíz az a keményítő tartalmú víz, amely a rizs főzése vagy áztatása után marad. Úgy gondolják, hogy simává és fényessé varázsolja a hajat, valamint felgyorsítja növekedését. Kiderült, hogy egy ilyen házi készítésű kozmetikumnak meglepő tulajdonságai lehetnek

https://www.pinterest.com.au/pin/869405903047274414/

Rizsvíz hajra – hagyományos ápolási módszer Ázsiából

A nők Kínában, Japánban és Délkelet-Ázsiában évszázadok óta használnak rizsvíz hajápolásra. De a rizsvíznek van-e tudományosan bizonyított szépségápolási előnyei? 

A rizsvizes öblítők olyan népszerűek Ázsiában, mint a hazai, nagymamáink tojássárgájából készült hajkondicionálók. A kutatók szerint ennek a módszernek igen gazdag története van, amely egészen a 8. századig nyúlik vissza. Történelmi források szerint Japánban a Heian-korszakban (794-1185) a nőknek földig érő hajuk volt, amit a fürdésnek köszönhetően megőriztek egészségesen. rizsvízben.

Ma Kínában a Huangluo faluból származó yao nők kivételesen hosszú és gyönyörű hajukról is híresek. Hajuk hihetetlen hosszúsága mellett tincseik gyönyörű színével is büszkélkedhetnek. Az ősz haj a 80-as éveikben jelenik meg. Hajuk csodálatos állapotát a rizsvízben való fürdőnek tulajdonítják. Történelmüknek köszönhető, hogy a rizsvíz-öblítési trend az egész világot meghódította.

Rizsvíz – előnyök, tulajdonságok

A rizsvíz sok keményítőt tartalmaz, ami a rizs áztatása vagy főzése után marad benne. Úgy gondolják, hogy a rizsvíz számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz a rizsben, többek között:

 1. aminosavak,
 2. B-vitaminok,
 3. E-vitamin,
 4. ásványok,
 5. antioxidánsok.

Ennek az ápolási módszernek a hívei azzal érvelnek, hogy a rizsvíz használatának elképesztő előnyei vannak. A legfontosabb előnyök közé tartozik:

 1. könnyebb hajfésülés,
 2. hajsimítás,
 3. fokozott fényesség,
 4. a haj állapotának erősítése,
 5. növekedésük javítása.

Rizsvíz és tudomány

A rizsvíz hajápolási módszerként való alkalmazásának növekvő népszerűsége miatt egyre több kérdés vetődik fel. Nem csoda, hogy még a tudósok is úgy döntöttek, hogy közelebbről is megvizsgálják tulajdonságait. A jelenlegi tudományos ismeretek szerint bebizonyosodott, hogy:

 1. A rizsvíz csökkentheti a felületi súrlódást és növelheti a haj rugalmasságát.
 2. A rizsvizes öblítők erősítik a hajat. A japánok ezt egy képalkotó technikával fedezték fel, amely a rizsvízben lévő inozit hajerősítő hatását vizualizálta. 

A kutatás azonban nem kiterjedt, és gyakran kapcsolódik a szépségiparhoz. Hiába keresünk kemény, tudományos bizonyítékokat a rizsvíz hajra gyakorolt ​​pozitív hatásaira. Azonban tagadhatatlan, hogy a nők szívesen tesztelik magukon a módszert, és elégedettek a kapott eredményekkel.

A rizsvíz a hajra gyakorolt ​​lehetséges kozmetikai előnyök mellett a bőrödre is jótékony hatással lehet. A kutatók azt találták, hogy a rizsvízben lévő keményítő segít a dermatitisz kezelésében.

Hogyan készítsünk rizsvízet a hajhoz?

A rizsviz elkészítésének többféle módja van: áztatás, forralás vagy erjesztés. Nézze meg, hogyan kell elkészíteni a rizsvízet a hajápoláshoz.

Áztatás

A rizs vízben való áztatása a rizsvíz elkészítésének leggyorsabb és legegyszerűbb módja.

Áztatás – a rizsvíz elkészítése:

 1. Egy csésze nyers rizst alaposan öblítsen le vízben.
 2. Tegye a rizst egy tálba, és öntsön fel egy csésze vizet.
 3. Keverjük össze alaposan.
 4. Hagyja ázni legalább 30 percig.
 5. A rizsvizet szűrőn keresztül egy tiszta edénybe vagy üvegbe öntjük. Könnyedén elkészítheted vacsorára a rizst, hogy semmi se menjen kárba.

Főzés

A rizsvíz készítésének másik módja a rizs forralása.

 1. Öntsünk fél csésze rizst egy fazékba, és öntsünk fel kétszer annyi vizet, mint általában. Ez fél csésze rizs két csésze vízhez.
 2. Lefedve főzzük.
 3. Ne feledje, hogy ne adjon hozzá sót vagy más fűszereket a főzéshez.
 4. Ha a rizs megfőtt, szűrje le a rizsvizet egy tiszta edénybe vagy üvegbe. Várja meg, amíg kihűl.

Fermentált és sima rizsvíz

A rizsvíz egyes támogatói azt állítják, hogy az erjesztett rizsvíznek több előnye van, mint a más módszerekkel készített víznek. Ez tudományosan indokolt, mert a kutatások szerint az erjesztett anyagokban nagyobb az antioxidáns mennyiség.

Az antioxidánsok képesek leküzdeni a haj- és bőrsejtek károsodását, ezért a kozmetikumok népszerű összetevői.

A fermentált rizsvíz elkészítése:

 1. Egy csésze nyers rizst alaposan öblítsen le vízben.
 2. Tegye a rizst egy tálba, és öntsön fel egy csésze vizet.
 3. Keverjük össze alaposan.
 4. Hagyjuk ázni.
 5. Hagyja állni a rizsvizet szobahőmérsékleten 2 napig, mielőtt leszűrné a rizst.
 6. A rizsvizet szűrőn keresztül egy tiszta edénybe vagy üvegbe öntjük.

Rizsvíz a hajhoz – hogyan kell használni?

A rizsvíz könnyen helyettesítheti a boltban kapható balzsamot a napi hajápolás során. Használata nagyon egyszerű, de körülbelül 20 percet kell szánnia erre a rituáléra.

 1. Mossa meg a haját samponnal, és alaposan öblítse le folyó vízzel.
 2. Öntsön rizsvizet a hajára, majd alaposan és gyengéden masszírozza be a hajába és a fejbőrbe.
 3. Hagyja a fejen 20 percig.
 4. Ez után az idő után alaposan öblítse le a haját meleg vízzel.

CÍMKÉK: , , ,
Megosztom
Szólj hozzá