fbpx

Milyen gyakran kell hajat mosni

Frizuraklub
3 perc elolvasni

A hajat sem szabad túl gyakran mosni – heti néhány alkalom is elég a legtöbb embernek. Mindig emlékeznie kell arra, hogy a fejbőrének megfelelő samponnal mossa meg a haját.

Minden nap vagy soha

Mossa meg a haját minden zuhanyzáskor. Ez néhány tanács, különösen a sampongyártóktól. Ezzel szemben az interneten olyan útmutatókat és cikkeket találhat, amelyek azt tanácsolják, hogy hagyja abba a hajmosást. Az állítás az, hogy a haj képes megtisztítani magát, ezért a hajmosás elvileg teljesen felesleges, de a hajmosás nem redukálható le arra a tanácsra, hogy soha vagy minden alkalommal

Egyéni döntés, hogy milyen gyakran kell hajat mosni. Ahhoz, hogy megtudja, milyen gyakran szükséges a hajmosás, a fejbőrből kell kiindulnia. A hajmosás célja kettős: El kell távolítani a szennyeződéseket a hajszálakról, ápolni kell a fejbőrt és magát a hajat.

A száraz fejbőrnek nedvességre van szüksége

A dánok közel 90%-ának száraz fejbőre van, ezért fontos a fejbőr nedvesítése. Ezt akkor teszi, ha hidratáló samponnal mos haját.
Ha enyhén száraz a bőre, például a kezén vagy az arcán, nagy a veszélye annak, hogy a fejbőr kiszárad. Legközelebb kérdezze meg fodrászát, hogy milyen típusú sampont javasol.

https://hu.pinterest.com/pin/384846730669840769/

Nem csak lazán mosod meg a hajad

Ellenkezőleg, ne csak lazán mossa meg a haját – függetlenül attól, hogy száraz vagy sem túl száraz, sem túl nedves a fejbőre. Minden szőrtüsző tövében faggyúmirigyek találhatók, amelyek kiválasztják a zsíros, olajszerű faggyút, amely a bőrön keresztül egészen a fejbőrig terjed. A faggyú célja, hogy megvédje a fejbőrt, nehogy az megrepedjen vagy kiszáradjon. A faggyú megakadályozza az ekcémát, a viszketést és a korpásodást is.

Ha túl gyakran mosol hajat, serkented a faggyútermelést, és zsírosodni kezd a haj. Ugyanez történik, ha nem mosol hajat – akkor a fejbőrben és a hajban is sok faggyú van.

Hetente néhányszor mossa le

Heti 2 vagy 3 alkalommal. Mindenesetre kezdetben hetente kétszer vagy háromszor megmoshatja a hajat. Amikor zuhanyozik, csak öblítse le a haját vízzel.

A hajmosás kihagyásának is vannak hátrányai 

Annak a tendenciának, hogy egyáltalán nem mosunk hajat, vannak előnyei és hátrányai is. Igen, a haj elvileg képes megtisztulni, a faggyú- és zsírtermelés pedig természetesebb helyet talál, ha nem sampont használunk, de a hajmosás kihagyásának is megvan a maga hátránya. A faggyú egy idő után kellemetlen szagú lesz.

Az izzadság, a szennyeződés nem tudja eltávolítani magát. Igen, a haj fényes lesz, de problémái lesznek vele, és ezek a problémák szagproblémák. Egyesek szerint ez egy visszalépés a természethez, de az izzadságtól nem szabadulhatsz meg, ha nem mosol hajat. 

Csak hosszú hajra használjon hajápolót

Balzsamot és kondicionálót csak hosszú haj esetén szabad használni.

Kiindulásként csak a leghosszabb hajra és a hajvégekre kell kondicionálót és hajkezelést használni, mivel elsősorban a hajhosszakat és hajvégeket befolyásolja a szél, az időjárás, a nap, a színek és a dauerek. A fejbőr hajszála új és gyakran egészségesebb.

CÍMKÉK: , , ,
Megosztom
Szólj hozzá