fbpx

Jó ötlet vizes hajjal aludni

Frizuraklub
3 perc elolvasni

Megdöntjük a mítoszt

A nedves hajjal való alvás károsíthatja a haját – ez az egyik leggyakrabban ismételt mítosz. így van? Megvizsgáljuk, mi vezethet a vizes hajjal történő alváshoz.

A nedves hajjal történő alvás megzavarhatja a fejbőr pH-értékét, ami korpásodáshoz vagy bőrgyulladáshoz vezethet. A nedves haj sokkal kényesebb, ezért megsérülhet, főleg ha alvás közben elfordítja a fejét. Ha nincs más választásunk, legalább lefekvés előtt engedjük le a felesleges vizet a hajunkból

Tudsz nedves hajjal aludni?

Egyszer mindenki vizes hajjal feküdt le, ugye? Ez azonban nem jó ötlet, mivel mikrobakolóniák növekedéséhez vezethet, beleértve a baktériumok és gombák növekedését.

A fejbőr optimális pH-ja nem haladhatja meg az 5,6-ot. Ennek az enyhén savas reakciónak köszönhetően szabályozni tudja a faggyú- és verejtékmirigyek működését. A nedves hajjal történő lefekvés megzavarja a bőr pH-értékét, ami súlyos következményekkel járhat.

Megszólalnak olyan szakértők, akik ellenzik a vizes hajjal a lefekvést. Ebben az esetben azonban érdemes megfogadnia a szakemberek tanácsát, akik azonban azt tanácsolják, hogy ne feküdjenek le közvetlenül hajmosás után.

Nedves hajjal alvás és a fejbőr mikózisa

A nedves hajjal történő alvás elsősorban a fejbőr silány minőségéhez vezethet , ami a fejbőr pH-egyensúlyának felborulásával kapcsolatos. Emellett érdemes megemlíteni, hogy a párnák a baktériumok és gombák élőhelyei is, amelyek súlyosbíthatják a fejbőr problémáit. Ebben az esetben érdemes megemlíteni a korpásodást is, ami szintén felerősödhet, ha vizes hajjal megyünk aludni.

Alvás nedves, sérült és fénytelen hajjal

A nedves hajjal való alvás is befolyásolja az állapotát. A nedves szálak sokkal érzékenyebbek a különféle típusú károsodásokra (pl. amikor alvás közben elfordítják a fejet).

A károsodás veszélye megnő, ha a nedves hajat szoros copfba vagy lófarokba fonjuk, amit gyakran gyakorolnak a hullámos hajjal ébredni vágyók. Ezt a módszert azonban ne használjuk túl gyakran, hogy ne terheljük meg a kutikulát.

alvas 2
Jó ötlet vizes hajjal aludni 3

Nedves hajjal alvás – mit tegyünk, hogy elkerüljük a kutikula károsodását?

Azokban a helyzetekben, amikor vizes hajjal kell lefeküdnünk, érdemes betartani néhány szabályt. Először is, ne felejtse el használni a kondicionálót samponozás után. A legjobb, ha leöblíthető terméket választunk. Ezenkívül nagyon óvatosan szárítsa meg a szálakat egy törülközővel, nehogy víz csöpögjön belőlük, és a párna ne legyen azonnal nedves.

Ezenkívül érdemes kókuszolajjal bekenni a haját, ami csökkenti a finom kutikula károsodásának kockázatát. Ha gyakran alszik vizes hajjal, beruházhat egy selyempárnába, amely kivételes puhasága és plaszticitása miatt megakadályozza a tincsek összegabalyodását.

Mosás után mennyi ideig szárítsam meg a hajam?

A hajat nem szabad azonnal megszárítani mosás után. A legjobb, ha legalább 15-30 percet vár a szárítógép használata előtt. Ne felejtse el azonban szárítás előtt felvinni a hajra hővédő terméket, spray-t vagy krémet, amely megóvja a kiszáradástól és a hőfúvás okozta sérülésektől. Persze érdemesebb hideg levegővel szárítani a hajat, ami nem csak a tincseken, hanem a fejbőrön is kíméletesebb.

CÍMKÉK: , , ,
Megosztom
Szólj hozzá